Copilărind în perioada în care tehnologia făcea reale progrese, să urmăresc evoluția Škoda a fost un lucru natural.

Faptul că, la Shuttle Choice, una dintre cele mai folosite mașini este Škoda Superb, nu este deloc întâmplător – ce a însemnat pentru oamenii din generația mea evoluția Škoda a devenit astăzi a un manual de istorie a designului, a tehnologiei și automobilisticii.

Puține branduri de mașini au o asemenea istorie – în zilele de pionierat, brandul Škoda a livrat mereu proiecte și invenții îndrăznețe. Bucuria dată de mobilitate a luat formă în companie sub forma inițială de biciclete, urmând motocicletele și, în cele din urmă, mașinile. Compania a fost fondată în 1895 și sărbătorește o istorie bogată. Moștenirea bogată se leagă nu doar de un salt tehnologic impresionant, ci și de două secole pline de istorie.

Parteneriatul dintre membrii fondatori Václav Laurin și Václav Klement și asocierea lor a pus bazele unei companii de succes, al cărei prestigiu are ecou și astăzi.

Istoria modernă

Istoria modernă a Škoda se poate spune că a început în 1991, când compania s-a alăturat grupului Volkswagen. La acel moment, modelul de mașină cel mai modern era Favorit-ul. Vânzarea acestui model a decurs excelent și a marcat tranziția Škoda în linia întâi între companiile producătoare de mașini de succes. În ceea ce privește acest brand, există 8 modele de mașini care s-au înrădăcinat cel mai bine în istorie. Vă invităm să le privim împreună și să ne aducem aminte de pașii care s-au făcut în progresul tehnologiei de transporturi.

Voiturette A

Prima mașină lansată de compania Laurin&Klement a fost și prima cu care s-au efectuat curse. Voiturette A a fost primul exemplar al mașinilor pe patru roți, având în vedere producția de biciclete și motociclete cu care s-a lansat compania. Fondatorii au vrut să demonstreze că produsele lor nu sunt doar fiabile, ci și rapide.

 

Popular Monte Carlo

După ce modelul Popular a câștigat locul II în Raliul de la Monte Carlo, Škoda a creat din performanță un nou obiectiv. Modelul a impresionat publicul prin design, iar selecțiile Coupe și Roadster au fost disponibile o perioadă limitată – însă, după multe procese de redesign, Coupe-ul a rămas moștenire.

Octavia Touring Sport

Acest model a fost foarte popular printre șoferii de raliu, în zilele sale de glorie. Cel care s-a făcut remarcat la volanul acestei mașini a fost finlandezul Esko Keinänen, care a câștigat la categoria sa în Monte Carlo și locul II la Raliul celor 1000 de lacuri, unde a concurat cu mașini mult mai puternice.

130 RS

Denumit Porsche-le din Est, Škoda 130 RS a fost un model de succes în anii 1970. Bazat pe designul 110 R coupe și condus de legende precum Svatopluk Kvaizar, John Haugland sau Ladislav Křeček, mașina a demonstrat un real succes în raliuri de circuit, câștigând Campionatul European.

130 LR

Înlocuind modelul 130 RS, LR-ul a fost construit după specificațiile legendarului Grup B. Având tracțiune superioară, a fost un succes în clasa lui și a obținut rezultate impresionante în toate categoriile – punctul cel mai important din carieră a fost victoria din Raliul Turcesc Marlboro Günaydin în 1986.

 

FELICIA KIT CAR

Modelul a luat naștere în anul 1995 și a fost condus de legenta Stig Blomqvist. Modelul Felicia a fost primul model de raliu dezvoltat sub egida Volkswagen. Succesul a însemnat o nouă eră pentru Škoda Motorsport.

 

OCTAVIA WRC

Odată cu Octavia WRC a fost atinsă cea mai înaltă performanță în raliu în ceea ce privește brandul Škoda. Printre șoferii care au făcut celebru acest model se numără Stig Blomqvist, Toni Gardemeister și Armin Schwarz, fiind și primul model condus de Jan Kopecký.

FABIA WRC

Prima dintre versiunile de raliu a Fabia, Fabia WRC, a fost introdusă în 2004. Propulsat de același motor de 2,0 litri, 20V ca și predecesorul său, Motorsport, a avut multe succese de raliu. A fost, de asemenea, mașina pe care Colin McRae a folosit-o pentru cântecul său – și una pe care Harri Rovanperä, tatăl actualului șofer de ŠKODA Motorsport Kalle Rovanperä, a condus-o în Campionatul Mondial de Raliuri din 2006.

FABIA WRC

Prima dintre versiunile de raliu a Fabia, Fabia WRC, a fost introdusă în 2004. Propulsat de același motor de 2,0 litri, 20V ca și predecesorul său, Motorsport, a avut multe succese de raliu. A fost, de asemenea, mașina pe care Colin McRae a folosit-o pentru cântecul său – și una pe care Harri Rovanperä, tatăl actualului șofer de ŠKODA Motorsport Kalle Rovanperä, a condus-o în Campionatul Mondial de Raliuri din 2006.

Un brand care a făcut din performanță și inovație un scop, Škoda a reușit să urce pe o nouă treaptă în evoluția sa. Este o companie care a demonstrat ani la rând că poate livra mașini performante prin capacitățile lor extraordinare, însă în ultimele decenii Škoda a urmărit să înzestreze mașinile și cu alte caracteristici: eleganță, stil, clasă și rafinament.

Din toate aceste motive Shuttle Choice a ales unul dintre cele mai elegante modele oferite de Škoda, Škoda Superb, caracterizată de silueta suplă, dar extra-lungă, modelul a cucerit publicul printr-un spaţiu incredibil de mare oferit pasagerilor pe bancheta din spate și nu numai, fiind o mașină care excelează la capitolul confort si stil. Statisticile noastre arată că este și cea mai iubită de către clienții Shuttle Choice, aceasta aflându-se în topul preferințelor.

Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care am ales și noi Škoda Superb și lucrăm în continuare atât de bine cu acest autoturism.

Vă așteptăm cu drag să călătoriți cu Shuttle Choice și să vă convingeți că tot ce se spune despre această mașină este adevărat.

 

Iova Acimovăț,

Founder Shuttle Choice