Odată cu instalarea anotimpului rece, ceața se formează mai des și apare tot mai mult în avertizările meteo adresate conducătorilor auto. Micile particule de apă ce alcătuiesc ceața apar prin condensarea apei din aer la scăderea temperaturii și rămân suspendate în aer într-o densitate suficientă pentru a împiedica vizibilitatea.

Dacă în timpul unei deplasări cu mașina, întâlniți o zona acoperită de ceață, nu va riscați propria viață și nici a celorlalți pasageri, ci alegeți să conduceți preventiv urmând sfaturile de mai jos pentru a ajunge cu bine la destinație. 

Sfaturi pentru condusul pe timp de ceață 

  1. Nu porniți la drum decât dacă este absolut necesar. Este cel mai bun sfat și dacă nu este o urgență, luați la cunoștință de avertizările meteo de ceață si amânați plecarea până când condițiile meteo se îmbunătățesc și ceața dispare.
  2. Asigurați-vă că aveți cel mai mare și bun camp vizual când conduceți și mașina este cât mai vizibilă pentru ceilalți șoferi. Aprindeți luminile de ceață, împreună cu faza scurtă (de întâlnire). Nu folosiți faza lungă, deoarece ,mai ales noaptea, lumina se reflectă din masa de ceață și scade mult vizibilitatea. Luminile de ceață din spate sunt esențiale pentru ca mașina ta să poată fi observată de la distanță, dar, dacă deja e cineva care merge în spatele tău, ar fi o idee bună să te gândești la ochii celui de la volan și să le stingi.
  3. Adaptați viteza la condițiile de drum. Corelați viteza cu distanță maximă la care vedeți : cu cât scade aceasta distanță, cu atât mai mult trebuie să reduceți viteza. În momentul în care ați ajuns la o viteză optimă și o distanță față de mașina din față ce vă permite o frânare în condiții de siguranță, evitați să accelerați sau să frânați brusc.
  4. Păstrati banda de deplasare, evitați depășirile. Ca reper puteți folosi marcajele sau indicatoarele situate pe partea dreaptă a drumului. În același timp treceți peste tendința naturală de a vă apropia de axa drumului. Nu vă luați după luminile mașinii din față, s-ar putea ca la un moment dat să părăsiți drumul împreună cu el!
  5. Parbrizul și celelalte suprafețe vitrate ale mașinii trebuie să fie curate. Pentru parbriz este esențială folosirea unor ștergătoare de parbriz corespunzătoare și fără uzură, care nu lasă urme.
  6. Atenție sporită la marginea drumului. Din ceață pot să apară pe neașteptate pietoni, mașini parcate sau animale. Conducând atent și preventiv, cu viteză redusă puteți evita impactul cu aceste obstacole.
  7. Respirați și clipiți. Respirați adânc ocazional: oxigenul suplimentar pe care îl inspirați  vă va ascuți simțurile, iar prin  clipire  ochiul se curăță și se lubrifiază.

Dacă ceața este foarte groasă și sunteți nevoit să întrerupeți deplasarea, încercați să ajungeți într-o parcare sau benzinărie. Dacă nu reușiți să faceți acest lucru, parcați cât mai departe posibil de marginea drumului și puneți luminile de avarie. 

Articol oferit de  

De 18 ani

Furnizorul tau de solutii premium de mobilitate  

Inchiriere auto   Leasing operational Transfer auto