Expusă la Muzeul de Istorie a României se află prima mașină înmatriculată din România, produsă în Belgia in anul 1900 : F.N. HERSTAL.
- Producător
Acest automobil a ieșit pe porțile uzinei FABRIQUE NAȚIONALE D’ARMES DE GUERRE (F.N.) din Herstal, localitate din vecinătatea orașului Liege, cu seria de fabricație 40.

F.N. s-a înființat în anul 1889 prin asocierea producătorilor de armament din regiunea Liege în vederea onorării unei comenzi a guvernului belgian (150 000 de puști licență Mauser). Cu toate că este cunoscută drept cel mai important producător de armament de calibru mic, de-a lungul timpului, fabrica a produs biciclete, motociclete și chiar automobile, cu focus pe motociclete (1905 – prima motocicletă în patru cilindri, 81 de recorduri mondiale la modelele sport).

În prezent Groupe Herstal SA operează prin intermediul a două filiale Fabrique Nationale Herstal – unde sunt produse arme albe, puşti, sisteme de alarmă (în general armament destinat armatei) şi Browning Arms Company – unde sunt produse puşti şi pistoale sportive.
2. Proprietar

Proprietarul F.N.-ului a fost Bassil Gheorghe Assan (1880-1918), fiul industriașului care a construit în 1853, la București, prima moară acționată de un motor cu aburi (expusă acum la Muzeul Tehnic „Dimitrie Leonida”).
- Date tehnice
Cu o caroserie de tip faeton cu două locuri, automobilul este pus în mișcare de un motor bicilindric dispus transversal, în față, cu pornirea prin acționarea unei manivele. Combustibilul ajunge la motor dintr-un «amestecător» (precursorul carburatorului) și este aprins de scânteia electrică furnizată de două magnetouri de joasă tensiune. Sub bancheta pasagerilor se află rezervorul de combustibil (gazolină) și cel cu apă care asigură răcirea motorului cu ajutorul unui radiator de tip serpentină.
Schimbarea celor două trepte de viteză date de două curele de fricțiune încrucișate se face prin deplasarea unui levier plasat pe coloana de direcție (tr. I/stânga, tr. a ÎI-a/dreapta). De la arborele de transmisie, cuplul este transmis prin intermediul a două lanțuri.
Ambele punți sunt rigide, suspensia fiind asigurată de arcuri longitudinale cu foi. Acționarea direcției se face prin intermediul unui lanț și două leviere de direcție. Accelerația este acționată manual printr-o rozetă de pe coloana de direcție și un sistem de scripeți.
Pentru a putea circula noaptea, automobilul este dotat cu două felinare cu petrol. Roțile sunt prevăzute cu bandaje de cauciuc.
4. Galerie de imagini


Legat de acest automobil circulă și o istorioară cu iz anecdotic: pentru că prinţul George Valentin Bibescu dorea ca automobilul lui să fie primul înmatriculat, dar vehiculul lui Assan primise deja nr. 1, Prefectura Capitalei a găsit o soluţie de… compromis, înregistrând mașina prinţului cu numărul 0.
Sursa datelor: Muzeul Național de Istorie a României
Articol oferit de

De 18 ani
Furnizorul tău de soluții premium de mobilitate
Închiriere auto Leasing operațional Transfer auto