Fie că sunteți un turist dornic să descoperi noi destinații, fie un om de afaceri grăbit prins între întâlniri cu alți colaboratori, în lipsa unui mijloc de transport personal, închirierea unei mașini reprezintă modalitatea rapidă și facilă de a câștigă timp și confort. Acest ghid va ajută să parcurgeți întreg procesul de închiriere ușor și să evitați neplăceri și cheltuieli suplimentare. 

 

  1. Alegerea mașinii de închiriat 

Flotele de mașini oferite spre închiriere de firmele specializate oferă numeroase variante care se adaptează oricăror cerințe din partea solicitanților, cerințe transpuse în criterii de selecție: 

  • Traseul parcurs – numărul de kilometri parcurși și tipul de drumuri 
  • Numărul de persoane care vor utiliza mașina închiriată 
  • Numărul de bagaje care vor fi luate în călătorie 
  • Tipul de transmisie dorit 
  • Tipul de combustibil utilizat 

La ultimul criteriu, cel legat de combustibil, pentru un cost cât mai scăzut și impact cât mai mic asupra mediului, se poate folosi nouă aplicație din Google Maps  și prin simularea parcurgerii aceluiași traseu cu mașini cu motorizări diferite, se poate alege motorizarea cea mai economică. 

Mașina care îndeplinește criteriile de mai sus poate fi codificată conform Standard Interline Passenger Procedure (SIPP) într-un cod internațional de patru litere care vă ajută să găsiți imediat mașina dorită în ofertele firmelor de rentacar :  

  • prima litera – dimensiunea vehiculului 
  • a două litera – numărul de uși 
  • a treia litera – tipul de transmisie 
  • a patra litera – tipul de combustibil și sistem AC 

Exemplu CDMR – mașină din clasa Compact cu 4/5 uși cu trasmisie manuală și aer condiționat 

Tabelul cu codurile SIPP 

2. Alegerea firmei de închiriere auto 

Având mașina dorită spre închiriere se poate trece la pasul următor și anume la găsirea firmei ce poate oferi această mașină. Aproape în totalitatea cazurilor căutarea se face în mediul online și rezultatele sunt  împărțite între rețelele internaționale și companiile locale de închiriere, fiecare cu plusurile și minusurile relativ aferente. 

Dacă alegerea se îndreaptă către rețelele internaționale de rentacar, acest lucru se datorează faptului că un nume internațional poate să ofere o siguranță mai mare de-a lungul întregului proces de închiriere, o mai bună calitate a serviciilor și mașinilor. În schimb firmele locale serioase pot să aibă oferte care să fie mai bine adaptate pieței din zonă și prețuri mai scăzute. 

Indiferent de firma dorită, internațională sau locală, este bine, dacă nu chiar necesar, verificarea acesteia tot în online din punct de vedere a seriozității, a calității serviciilor, a flotei disponibile și a problemelor/soluțiilor întâmpinate/primite de clienții care au închiriat mașini de la firma în cauză. Se procedează la fel ca și la alegerea unui hotel, modalitățile sunt similare, de baza fiind recenziile făcute de clienți. 

Pentru compararea rapidă a ofertelor diferitelor companii se pot folosi și site-uri de comparare ca autoeurope.eu sau rentalcars.com, dar cele mai bune prețuri la închirierea auto se găsesc direct pe site-urile proprii ale firmelor de închirieri. 

Ca orice altă firma de închiriere auto, și firma aleasă are o politică proprie de închiriere cuprinsă în secțiunea Termene și condiții care de obicei se găsește în subsolul paginilor de pe site-ul firmei. Înainte de a proceda la rezervare, pentru a evita neplăceri provocate de anumite condiții de rent (ex. limitarea numărului de kilometri, politică de combustibil) sau taxe suplimentare ( ex. pentru ridicarea/predarea mașinii în afara orelor de program)  este  necesară citirea cu atenție a acestei secțiuni, iar dacă sunt nelămuriri, se pot cere informații suplimentare înainte de a semna contractul de închiriere auto. 

3. Închirierea mașinii 

Cu toate datele necesare însușite, în pasul următor se poate închiria mașina potrivită de la firma dorită în condițiile cunoscute. În majoritatea cazurilor veți avea nevoie de un card de credit care să vă confirme solvabilitatea, dar sunt și firme care le acceptă și pe cele de debit. Pe lângă valoarea serviciului de închiriere, se mai rețin de regulă și două tipuri de depozite/ garanții : una pentru posibile accidente și una pentru combustibil (contravaloarea unui plin). 

O atenție deosebită trebuie acordată asigurării ce însoțește mașina. Cea standard are un preț minim și este inclusă de obicei în prețul de închiriere, dar nu acoperă multe dintre incidentele care pot să apară atât ca și cost, cât și ca evenimente. O asigurare full vă scapă de durerile de cap și de gaura din buzunar în cazul unui accident cu mașina închiriată și poate fi încheiată direct la firma respectivă sau prin intermediul unui terț. Este obligatoriu ca la orice incident legat de mașină (accident, defecțiune tehnică) să anunțați imediat firma de închiriere înainte de a întreprinde orice altă acțiune. 

La preluarea mașinii verificați starea tehnică și optică a acesteia, iar dacă aveți posibilitatea, puteți să faceți cât mai multe poze din diferite unghiuri ale mașinii, astfel încât, în cazul unor discuții la predare legate de zgârieturi sau lovituri ale unor elemente de caroserie să aveți dovezi ale stării inițiale de la preluare. Înainte de a pleca se procedează ca și în cazul mașinii proprii: se verifică dacă totul este în ordine, dacă nu sunt martori de bord aprinși, oglinzile sunt reglate, scaunul este într-o poziție comodă și corectă de condus s.a.m.d. 

La predarea mașinii asigurați-vă că ajungeți la timp la locul stabilit în contract pentru a evita plata unor taxe suplimentare și cu rezervorul de combustibil conform contractului (de obicei politica de combustibil este ful-to-full, deci rezervorul trebuie să fie plin). 

 

Acest articol sperăm că v-a oferit informații minime utile despre închirierea mașinilor, vom continua cu articole care să detalieze acest serviciu. 

Articol oferit de  

De 18 ani

Furnizorul tău de soluții premium de mobilitate  

Închiriere auto   Leasing operațional Transfer auto