Modelul Cobra, pe numele său real W123, este unul dintre cele mai cunoscute modele ale brandului german.

Într-o perioadă extrem de dificilă în context istoric, la începutul anilor ’70, s-a declanșat o criză de petrol indusă de țările care au susținut Israelul în războiul cu celelalte țări arabe. Astfel, Organizatia Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis să pedepsească SUA și a proclamat embargo asupra livrărilor de petrol.

Criza de petrol s-a soluționat în martie 1974. Cei mai afectați au fost cei din industria auto – clienții căutau mașini fiabile, accesibile ca preț și care nu consumau mult combustibil. Tocmai în această perioadă s-a lanstat și modelul W123 – disponibilă în mai multe niveluri de echipare, accesibilă financiar pentru toate păturile sociale, cu tapițerie din stofă sau din piele, inovatoare din punct de vedere tehnologic și în ceea ce priveau materialele folosite.

Fiabilitatea motoarelor diesel, în special a celor cu patru cilindri, a adus faima acestui model și a generat legende urbane, cum a fost și aceea că, din cauza acestei fiabilități excesive a lui W123, Mercedes-Benz era sa dea faliment. Nu se strica, deci clienții nu erau nevoiți să cumpere piese de schimb, alimentând o industrie care aduce profituri uriașe producătorilor de automobile.

Dar, ca toate legendele…

Are și o parte adevărată. Adevărul este că modelul Cobra a clasat brandul german printre producătorii de top în segmentul mașinilor premium, aducând o mulțime de clienți noi – de la mașini de poliție, companii de taxi, ambulanță și chiar și în industria cinematografică – toată lumea voia Mercedes W123.

Cobra a devenit un model cu exemplare care au trecut de un milion de kilometri, având doar reviziile standard la zi. Cel mai “uzat” model, o mașină folosită în regim de taxi, este expus la muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart, iar bordul acestui autoturism indică aproximativ 4.5 milioane de km! 

Însă în istoricul Mercedes, spre finalul anilor ’70, și-a consolidat poziția și concurența: Bavarezii de la BMW ofereau alternative la W123, un model deja îmbătrânit. Astfel că, a fost nevoie de o mare investiție din partea Mercedes pentru a putea să se ridice la nivelul competitorilor.

Patru ani mai târziu, Cobra a fost înlocuită cu modelul W124, privit ca fiind primul E-Class din istoria brand-ului din Stuttgart.

 

Cobra a rămas o legendă și în ziua de azi

Cu toate acestea, W123 a rămas aproape la fel de căutat: pe piața de mașini second-hand sau între oamenii împătimiți de acest model, care au creat comunități de pasionați ai Mercedes W123, existente chiar și în ziua de azi.

Din păcate, consumerismul a atras după sine și o nevoie mai mică de a construi mașini rezistente în timp.

Din fericire însă, acest model rămâne la fel de apreciat – a devenit o piesă de colecție pentru pasionați, iar peste ani va deveni o piesă de muzeu.