Dintre mașinile preferate ale Familiei Regale Britanice se remarcă cele folosite și chiar conduse de către Regina Elisabeta a II-a, adevărate bijuterii tehnice și de o elegantă desăvârșită.   

Chiar dacă Regina este singura persoană din Regatul Unit care legal nu trebuie să dețină permis de conducere, aceasta a dobândit de la vârsta de 18 ani cunoștințele de mecanică și aptitudinile necesare pentru  condus  când s-a înrolat în Armata și a condus o ambulanță militară. Ziarele din acea vreme i-au dat supranumele de „Princess Auto Mechanic”.  

Această plăcere de a conduce i-a rămas nealterată de trecerea anilor, astfel încât și la o vârstă înaintată era deseori văzută la volanul Range Rover-ului personal atunci când transporta demnitarii în vizită prin mlaștinile de la Balmoral.   

Regina Elisabeta inrolata ambulanta militara
Regina Elisabeta Range Rover

Rolls-Royce Phantom IV State Landaulet (1955) 

Familia regală a deținut zeci de Rolls-Royce Phantom IV și V, dar acest model se remarcă printr-un motor de 5,7 litri cu opt cilindri în linie si caroserie realizată de Hooper & Co. Doar 18  bucăti  au fost produse de Rolls-Royce, iar vânzările erau limitate la șefii de stat. Mașina reginei a fost vopsită în culorile roșu și negru, cu tapițerie din pânză albastru închis și gri. A rămas în serviciu timp de 43 de ani înainte de a fi returnată la Rolls-Royce în 2002 și este similară cu mașina în care Meghan Markle a mers la nunta sa cu Prințul Harry în 2018. 

Vauxhall Cresta PA Friary Estate (1961) 

Se zvonește că aceasta era mașina preferată a Elisabetei a II-a. Aceasta a comandat-o în 1961 pentru a se potrivi stilului său de viață în aer liber, cu modificări personalizate care includ suporturi pentru undițe de pescuit încorporate în acoperiș, un separator de câini pentru corgi și un suport pentru arme, precum și vopsea personalizată de culoare Imperial Green. Ea se află și astăzi în garajul regal de la Sandringham. 

Bentley State Limousine (2002)

Rolls-Royce a fost mijlocul de transport preferat al familiei regale pentru ocazii formale în secolul XX, dar în secolul XXI Spirit Of Ecstasy a fost uzurpat de Bentley. Această limuzină de stat unică se bazează pe modelul Arnage și a fost dăruită reginei de către producătorul din Crewe în 2002 pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a urcării sale pe tron. Este propulsată de un V8 modificat de 6,75 litri și 400 CP. Acoperișul înălțat, scaunele din spate ridicate și geamul panoramic le asigură doritorilor o priveliște bună a Majestății Sale în timp ce trece pe lângă ei. Atunci când suverana se afla la bord – și acest lucru va continua cu siguranță și în timpul domniei lui Carol al III-lea – ornamentul “Flying B” de pe capotă este înlocuit cu o sculptură din argint masiv cu Sfântul Gheorghe ucigând dragonul. Siguranța, desigur, este primordială și nu ne referim doar la airbaguri: este blindată și rezistentă la explozii și se deplasează pe anvelope ranforsate cu Kevlar, reușind totuși să atingă o viteză maximă de 130 mile/h. Această mașină este evaluată, conform rapoartelor, la 10 milioane de lire sterline. 

Este remarcabil de amintit că, înainte de trecerea în neființă, Regina a fost consultată cu privire la planurile mașinii funerare care să-i transporte sicriul și a aprobat modelul final . Mașina se bazează pe berlina Jaguar XJ din 2010 și a fost construită astfel încât publicul să poată avea o “vedere clară” a sicriului din interiorul vehiculului. 

Articol oferit de  

De 18 ani

Furnizorul tău de soluții premium de mobilitate  

Închiriere auto   Leasing operațional Transfer auto