Pe data de 7 septembrie 2022 Google a anunțat că funcția care afișează traseul economic din punct de vedere al consumului de combustibil în Maps este disponibilă și pentru alte 40 de țări europene, printre care și România.  

 

Această funcție a fost implementată prima dată în Statele Unite ale Americii, apoi în Canada și de luna trecută și în Germania și permite afișarea ca alternativă la traseul cel mai rapid a unui traseu în care consumul de combustibil este la nivelul cel mai scăzut. Pe ecranul dispozitivului mobil apar ambele trasee dacă procentul de combustibil economisit este unul semnificat sau dacă parcurgerea traseului economic nu implică un timp de deplasare exagerat de mare. 

Google Maps calculează eficiența consumului de combustibil folosind informații de la Laboratorul național de energie regenerabilă al Departamentului de Energie al SUA și date de la Agenția Europeană de Mediu. Acest calcul include factori care  afectează consumul de combustibil și energie și emisiile de CO2, cum ar fi: 

  1. Consumul mediu de combustibil sau energie pentru vehiculele din regiune 
  1. Diferentele de nivel (zona de campie, deal sau munte) 
  1. Tipare de trafic  
  1. Tipuri de drumuri (cum ar fi drumuri locale sau autostrăzi) 

„Google Maps va afișa ruta ecologică la fiecare căutare, în cazul în care aceasta este diferită de ruta cea mai rapidă. Utilizatorul va vedea afișate economia relativă de combustibil pe ruta ecologică (exprimată ca procent din consumul pe ruta rapidă) și diferența de timp între cele două trasee. În cazul în care cineva vrea ca Google Maps să-i afișeze întotdeauna ruta cea mai rapidă, poate să o facă alegând această opțiune din „Setări” – transmite compania Google. 

Utilizând această funcție nouă din Google Maps cei care doresc să închirieze o mașină pot să simuleze parcurgerea traseului economic cu mașini dotate cu diferite sisteme de propulsie ( mașini cu motoare termice, mașini electrice sau mașini hibrid ), iar în urma diferitelor rezultate obținute să aleagă varianta cea mai convenabilă din punct de vedere al consumului de combustibil și implicit din punct de vedere financiar.  

Cel mai simplu mod de simulare este cel în care pe dispozitivul mobil deja s-au obținut indicații despre traseu în Google Maps (în aplicație deschisă pe telefon s-au cerut indicații de orientare prin apăsarea butonului din stânga jos) , apoi s-a glisat în sus în bară de jos unde atingând butonul Schimbați tipul dvs. de motor, se poate alege cu ce propulsie să fie echipată mașina pe care se intenționează a fi închiriată.  Rezultatele vor fi diferite în funcție de motorizarea aleasă și anume pe autostrada mașinile echipate cu motoare Diesel sunt în avantaj, pe când în oraș sau în zonele de deal sau munte, mașinile hibride sau electrice trec în avantaj prin folosirea extensivă a franarii regenerative. 

În concluzie utilizarea funcției Traseu Eco-friendly din Google Maps ne poate ajuta să închiriem o mașină care să corespundă cerințelor proprii de confort și siguranță, dar care să aibă grijă de buzunarul nostru și nu in ultimul rând, de mediul înconjurător prin diminuarea poluării printr-un consum redus de combustibil.   

Sursa Google 

Articol oferit de  

De 18 ani

Furnizorul tău de soluții premium de mobilitate  

Închiriere auto   Leasing operațional Transfer auto