Într-o postare pe Facebook, cei de la Registrul Auto Român au adus clarificări la montarea și utilizarea anvelopelor de iarnă ca răspuns la articolele din media despre amenzile pe care le riscă românii dacă nu le au montate la 1 noiembrie.
Comunicat RAR
“Este important de reținut că legea NU prevede o dată limită de la care autovehiculele trebuie dotate cu anvelope de iarnă sau o temperatură minimă care să declanșeze procesul. Așadar, anvelopele specifice sunt necesare dacă mașina circulă pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp, iar de la momentul elaborării legii aceste prevederi nu au suferit modificări”, se spune în comunicat.
Astfel data de 1 noiembrie rămâne pentru șoferii din România doar una calendaristică, nu una de la care încep să curgă amenzile, iar titlurile de tipul “Cauciucurile de iarnă, obligatorii de la 1 noiembrie. Românii din această ţară riscă amenzi dacă nu le schimbă” sunt de tip clickbait, de inducere în eroare pentru trafic pe site. În titlul dat ca exemplu, prima parte este componentă de “senzație”, obligativiate + dată de îndeplinire, iar partea a două, componentă de “inducere în eroare”, fiind vorba de românii din Austria.
Mai departe în comunicat se precizează că “ TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow), sub formă: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră.”Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă în România prin Ordonanța Guvernului nr. 5/2011 pentru modificarea și completarea OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006.”
La finalul comunicatului se găsește recomandarea celor de la Registru Auto de a verifica anul de fabricație a anvelopelor montate (DOT) și adâncimea profilului.
Ce spun producătorii de anvelope
După anotimpul în care se folosesc anvelopele se împart în : a. anvelope de vara b. anvelope de iarnă c. anvelope all-season.
Factorii care diferențiază anvelopele sunt profilele și materialele utilizate. Profilul este compus din următoarele elemente: – bandă centrală – canalele pe circumferința pneului – benzi laterale de evacuare a apei– canale oblice. Profilele pot fi simetrice sau asimetrice față de planul median al anvelopei. Atenție : la profilele asimetrice este obligatorie respectarea indicației de montaj a producătorului (poziția corectă este marcată pe anvelopă). Materialele utilizate fac comportamentul anvelopelor să se diferențieze în funcție de temperatură. Temperatura exterioară de 7° C (chiar dacă nu este zăpadă) reprezintă temperatura de demarcație dintre anvelopele de vara (peste) și cele de iarnă (sub). Anvelopele all seasons reprezintă un compromis dintre cele două tipuri menționate mai sus, performanțe pentru fiecare sezon se obțin cu anvelope specifice sezonului în care se circulă, lucru evidențiat și în graficul de mai jos:
Distanța de frânare în funcție de tipul de anvelope și temperatura exterioară (Continental)
Anvelopele de iarnă se pot folosi și vara, dar nu este recomandat, deoarece crește distanța de frânare (vezi graficul de mai sus), se uzează mult mai repede, crește consumul de combustibil, scade confortul la condus prin creșterea zgomotului la rulare produs de anvelope.
În concluzie, schimbarea anvelopelor ține de condițiile existente pe drumurile pe care se circulă: dacă sunt condiții de iarnă și anume zăpadă, gheață sau polei, este obligatorie dotarea cu anvelope corespunzătoare. Acesta grijă dispare pentru cei ce închiriază o mașină, deoarece firma de închirieri auto este cea care se ocupă de schimbarea anvelopelor.
Sursa : RAR si GhidAutoService
Articol oferit de
De 18 ani
Furnizorul tau de solutii premium de mobilitate
Inchiriere auto Leasing operational Transfer auto